Green Zone Image

Creating innovative solutions to reduce our environmental footprint

At United Living Group, we embed innovative solutions that bring measurable, sustainable improvements across our whole offering. Committed to revolutionising the built environment, we support a proactive response to reducing our sustainable footprint.

An excellent example can be seen at one of our key sites in Chertsey, as part of a multi-million-pound development building 147 new homes for NHS workers at St Peter’s Hospital.

An area called the ‘Green Zone’ has been created on site, and is made up of recycled site materials creating a unique outdoor space for operatives and staff to meet, eat and relax. It also ensures social distancing by providing additional people space.

Fencing and tables were made with pallets, planters were built with left over shuttering ply, the barbeque was built as part of sample brickwork and excess shingle was used on the floor and plants which will be reused in the final landscaping of the project. The sun sails were contributed by our groundwork’s contractor P Colohan and Co Ltd.

Farhan Mohamed, Project Manager at United Living New Homes, said: “This is my third project at United Living where we’ve created these Green Zones. It is a safe and quiet area within a construction site for operatives and staff and provides a greener and more relaxing environment to be in.

“I normally organise barbeques on stage completions with the subcontractors and use this as an opportunity to thank them and also give out certificates to operatives for their performance. This works brilliantly for team morale and everyone loves a bit of green space within all the bricks and mortar.”

More information on the ‘Green Zone’ can be found on the Considerate Constructors Scheme, ‘Best Practice Hub’: https://ccsbestpractice.org.uk/entries/additional-space-for-coronavirus-social-distancing-created-with-recycled-site-materials/

$('img').addClass("loaded");