Pollards Hill

Client:
Moat Homes
Sector:
Property Services
Location:
Mitcham, London
Project size:
£17.75m

The Challenge

Pollards Hill Estate in Mitcham was built in the late 1960s by Merton Council and transferred to Moat ownership in 1998. The properties are non-traditional Wimpey No-Fines construction with a mix of social housing, leasehold and freehold tenures, which are arranged around central car parking areas with landscaped courtyards at the rear.

United Living was appointed to undertake estate regeneration works, including refurbishment and thermal improvements to the terrace houses and blocks, as well as improving the landscape and public spaces.

The Contract won two Silver CCS Awards, most recently at the 2019 National Site Award ceremony.

The Solution

United Living undertook internal refurbishments to improve safety and standard of living, including:

  • Internal Works including kitchens, bathrooms, heating, Mechanical Ventilation & electrics
  • Replacement front doors and UPVC window replacement
  • Asbestos R&D Surveys and removal
  • New insulated Flat Roofs and rainwater outlets
  • Fabric repairs & External Wall Insulation Render system
  • Fire Safety works including intrusive surveys, fire stopping, separation/compartmentation, smoke & heat detectors/ alarms; fire doors; AOVs
  • External redecoration including improvements to communal blocks areas

Landscape and public realm improvements were complete to introduce 9 courtyard areas with hard and soft landscaping as well as replacing garage doors and rear garden fencing and improving parking areas and paths. Delivery was phased sequentially across the estate to minimise disruption.

To help engage residents, a ‘Consultation House’ was set up in an empty property which was used to conduct resident choice and consultation meetings. Residents selected the colour theme for each close on the estate via formal ballots, with final colours selected by consensus.

The landscaping design of each courtyard was developed with residents of surrounding blocks, who were given options including play areas, seating, planters, paths and paving, and were able to vote for their preferred options.

The Impact

Social regeneration was key for this project, with United Living appointing a dedicated Innovations Manager for the project and delivering a significant number of Social Value initiatives and projects across the community, including jobs fairs, work placements and school engagement schemes.

See also

Exterior view of refurbished apartments

Iveagh Court

$('img').addClass("loaded");